”Vi var igång med Workify på bara två veckor”

Ekmans Hedesunda AB är ett åkeri som funnits i Hedesunda utanför Gävle sedan 1947. Idag drivs företaget av tredje generationen Ekman – Krille och hans två bröder Janne och Thomas. Krille är en av anledningarna till att Workify finns, det var nämligen hans behov av en administrativ lösning som gjorde att Hiab började utveckla appen.

Ekmans Hedesunda - Krille Ekman

Ekmans i Hedesunda har 10 fordon och lika många förare. Förutom åkeriverksamheten där de erbjuder grus-, maskin- och krantransporter har bröderna även en serviceverkstad där de utför påbyggnationer på lastbilar. Hiab är en av företagets större kunder.

Delaktig i utvecklingen

I februari 2017 deltog Krille på en innovationsdag som Hiab arrangerade i syfte att samla kunder och anställda för att ta fram 100 idéer på temat digitalisering. En av frågorna som ställdes under dagen var hur Hiab kunde använda digitalisering för att förbättra sin egen eller sina kunders affärsmodell. Krille nämnde sitt behov av en administrativ lösning för att effektivisera och förenkla företagets transporthantering. Hans idé var en av de som gick vidare och nu 1,5 år senare finns verktyget Workify på marknaden. Krille har varit delaktig under hela utvecklingsresan tillsammans med Hiab.

Lösa lappar och transportsedlar gav helgjobb

Innan Ekmans Hedesunda började använda Workify skötte de orderhantering, transportplanering, uppföljning och fakturering manuellt.

- Jag tog emot alla kundordrar per telefon, skrev ner på en lapp vad kunden önskade hjälp med, ringde sen ut ordern till någon av förarna, berättar Krille. Föraren i sin tur skrev upp samma sak på en ny lapp och utförde därefter jobbet. När han var klar skrev han in arbetstiden på en transportssedel som han lämnade in till mig i slutet av veckan. Det innebar att jag och brorsan satt varje lördag och gick igenom veckans ca 100 transportsedlar och tog fram fakturaunderlag så att vår administratör kunde fakturera på måndagen. Det var galet mycket tid som gick åt, helt i onödan, säger Krille.

Från början var det bara Krille och en av förarna som testkörde appen men sedan i början av sommaren kör hela företaget skarpt, alla tio förare och även företagets administratör.

- Det tog bara två veckor från att vi installerade systemet tills alla var igång. Appen är självinstruerande och väldigt enkel att använda, så det gick otroligt snabbt och smidigt, säger Krille.

Bättre överblick och kontroll

Ekmans Hedesunda har snart hunnit köra 2000 order i systemet och hittills har det fungerat utmärkt. Tack vare Workify har de koll på hela kedjan från kundorder till fakturering och dessutom finns alla data de behöver samlat på ett ställe.

- Det bästa med Workify är att jag har fått bättre överblick och kontroll över våra jobb, vi har gjort en tidsbesparing på cirka 30 timmar i veckan genom minskat manuellt arbete och vi får fram betydligt bättre fakturaunderlag. Tidigare kunde jag få samtal från kunder som tyckte våra leveranssedlar var otydliga, det får jag inte längre vilket är väldigt positivt, berättar Krille. På det stora hela är vi väldigt nöjda med Workify. Vi för diskussioner med Hiab hur vi skulle kunna utveckla appen ytterligare, bland annat integrationen med andra system, så det känns väldigt spännande, avslutar Krille.

Testa Workify gratis

Senast uppdaterad 28 maj 2021